Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2017 10:22 - Среща на светофара
Автор: cyrkvata Категория: Други   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2017 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Днес отидох да се видя с една приятелка на центъра. Като нов шофьор, който няма опит, това се оказа сложна работа. На връщане от срещата ми се наложи да мина през централно кръстовище. Разсеях се и не видях червения светофар при завой наляво (като всяко по-голямо кръстовище, и това има два светофара, които трябва да проследиш, за да излезеш от него). Усетих се сравнително бързо, но се наложи да дам назад, за да пропусна колите, които стопирах пред себе си
да продължат направо при тяхната зелена светлина. Колата, която щеше да се окаже напречно на моята и която всъщност беше застрашена от моите неадекватни действия, спря на безопасно разстояние от мен и собственичката й ми подари широка усмивка. Извиних се с ръка, претендирайки за отработени движения. Жената продължаваше да ми се усмихва и в един момент разбрах отношението й към мен, което с една единствена дума бих описала като свобода. Тя чувстваше свобода по отношение на мен и именно това ми даде. „Правя глупости“ беше първата ми мисъл, когато навлязох с колата на погрешното място. „Всички правим глупости“ беше сякаш нейното отношение към мен. „Няма нищо.“ Мина отпред, все така наблюдавайки с широка усмивка, и продължи напред по пътя си, а аз потеглих след нея в моята посока. Свобода.

Няколко минути по-рано моята приятелка ме гледаше от отсрещното канапе в заведението, където бяхме решили да седнем. Разговорът премина през много теми – нейните проблеми на работа, моето майчинство, близкото бъдеще – и накрая стигна до музиката, днешната култура и тази от миналото, начините на мислене на хората и техните ограничения и страхове. Тя беше убедена, че животът от сега е много по-добре от животът преди, когато хората не са имали възможността да избират да правят каквото поискат заради традициите и външния натиск. „Днес нещата много се разчупват, младите хора имат много повече опции и е много по-добре.“ Съгласих се, че живот в страх от чуждото мнение не е живот, и че решенията и изборите трябва да идват отвътре навън, за да се случват нещата естествено и за да не живее човек ограбен от правото да направлява живота си. „Хората не трябва да си налагат ограничения, които не съществуват“, твърдеше тя.

Виждали ли сте гълъб, който лети в небето? Как разперва криле и се спуска към целта си? „...Бъдете незлобливи като гълъбите.“ (Матей 10:16) Замислих се как вярата ни в Бог ни освобождава от греховете ни, но ни поставя в рисковото положение да избираме дали да осъждаме другите или да не ги осъждаме. И това често ни връзва, защото ние, като едни стандартни грешници, избираме неусетно да осъждаме, тъй като вече сме „от другата страна“ и „работата ни е пораснала“. Това е ограничение, от което Бог иска да ни освободи. А освобождението става чрез любов към Бога и любов към ближния.

„28 Коя заповед е първа от всички? 29 Исус отговори: Първата е: "Слушай, Израилю; Господ нашият Бог е един Господ; 30 и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила". 31 А ето втората [подобна на нея] заповед: "Да възлюбиш ближния си като себе си". Друга заповед по-голяма от тия няма. 32 И книжникът Му рече: Превъзходно, Учителю! Ти право каза, че Бог е един; и няма друг освен Него; 33 и да Го люби човек от все сърце, с всичкия си разум, и с всичката си сила, и да люби ближния си като себе си, това е много повече от всичките всеизгаряния и жертви. 34 Иисус, като видя, че отговори разумно, рече му: Не си далеч от Божието царство.“ Марк 12:28-34





Тагове:   свобода,   любов,   избор,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cyrkvata
Категория: Други
Прочетен: 12590
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031